הפעם נדבר על חומרים
- בר ביצוע - ליאור שגב
- 14 ביוני 2020
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 4 ביוני 2022
בסופו של דבר מדובר על חומרים שעל ידי בעלי מקצוע "מתחברים יחדיו" לבית.
אז בואו נתמקד בחומרים עצמם כי זה מה שיקבע את כל הדרך
אני לא אוהב לסווג חומרים לפי קטגוריות כמו קל מול כבד או ישן מול חדש כי אין לזה,עבור המשפחה שתשתמש בבית, כל ערך ממשי
הסיווג של חומר מסוים נעשה אך ורק לפי איך הוא תורם לנו להגיע למטרה שלנו - הרווחה וההתפתחות של המשפחה
הגעתי ל10 פרמטרים שעל פיהם נוכל לבחון כל חומר ולהחליט האם הוא מתאים לנו והאם הוא משרת את מטרתנו הסופית - רווח והתפתחות המשפחה.
החומרים בבית ומסביבו משפיעים על רווחת המשפחה בכמה אופנים עיקריים
1. בידוד ממזג האוויר – לכל חומר יש ניקוד שמתאר את יכולת הבידוד של החומר - R . רמת הבידוד הכללי של בית פרטי נובעת מהגג ,מהחלונות וממערכת הקירות . בישראל הקיץ הוא הבעיה העיקרית (חום ולחות גבוהים) .החורפים בישראל לא קשים כל כך בד"כ אך יש אזורים לא מעטים שגם בחורף הבידוד משפיע לא מעט.
2. בידוד מרעש - גם כאן יש ניקוד די ברור ליכולת הבידוד של חומר מרעש – עץ למשל מבודד טוב וברזל לא .
3. מסה תרמית – האחות התאומה של הבידוד -היכולת של חומר לאגור אנרגיה ולשחרר אותה בזמן שיותר טוב לנו .המסה התרמית תשטח את ההבדלים בין יום ללילה ובין חורף לקיץ .
4. התמודדות עם לחות ורטיבות– יש חומרים שיודעים לספוח לחות טוב יותר ועל ידי כך להוריד את אחוזי הלחות בבית – אדמה למשל . יש חומרים שמתמודדים עם עצם הלחות טוב יותר מחומרים אחרים כמו לדוגמא שעם למול קלקר או אלומיניום למול עץ .
5. התמודדות עם השמש הישראלית ובכללי יכולת העמידה של החומר לאורך זמן באזור הבנייה – השמש הישראלית חזקה מאד ויש חומרים שיכולים לעבוד טוב באירופה ולא יעבדו טוב בישראל .
6. התחושה הכללית בבית – האנרגיה בבית – שילוב נכון ומאוזן של חומרים שמתאימים לאופי המשפחה ולאופי השימוש בבית – יש חומרים שהתחושה שלהם "חמה" כמו עץ וחומרים שהם "קרים" בתחושה שלהם כמו אבן או בטון. גם אופן היישום של חומר ספציפי משפיע על התחושה שהוא מקנה לדוגמא טיח אקרילי שמיושם עם פינות ישירות משרה תחושה "תעשייתית יותר - חדה וקשה – גברית יותר " למול טיח אקרילי שמיושם עם פינות עגולות ומשרה תחושה יותר "אורגנית וטבעית וכיוצא מזה יותר חמה ורכה –נשית יותר "
7. תחזוקה שוטפת – הזמן שיושקע בתחזוקה לאורך זמן
8. עלות שימוש ותחזוקה
9. אסתטיקה – המראה של החומר כפי שמוצע ליישמו בבית בתוך המכלול של הבית
10. מה החומר אומר עבורי? לכל אדם וכל משפחה יש רעיון כללי לגבי איך הם רואים את בית חלומותיהם ולא כל חומר וכל שיטת בנייה שמקושרת לאותו חומר מתאימים.
זה פרמטר חמקמק אבל חשוב מאד . החומר יכול להיות מעולה אבל אם המשפחה לא מתחברת אילו מכל סיבה שהיא זה לא יעבוד .
ניתן לסווג כל חומר על ידי שימוש בעשרת הפרמטרים הללו ועל ידי כך להבין האם הוא נכון לנו בבניית הבית שלנו והאם יחס העלות תועלת שלו (מבחינתנו בביתנו הפרטי) נכון לנו ואז נרצה להשתמש בו .
בעזרת השיטה הזאת נוכל להחליט מהר לגבי כל חומר האם הוא מתאים ורצוי לנו ללא כל דעות קדומות וקונספציות שגויות.
לדוגמא – עץ בתחושה יותר נעים מברזל ויש לו קונוטציה טבעית ואקולוגית אבל בישראל אין מה להשוות את יכול העמידות של ברזל בשמש הישראלית למול יכולת העמידות של עץ (גם אם הם מכוסים בשכבות של חומרי גמר) אז במה נשתמש? תלוי בנו וברצונות שלנו.
לפעמים עקב ידע על חומר מסוים עושה שכל להשתמש בו גם אם יש חומר אחר שיותר משרת את המטרה שלנו בגלל שיכולת ההתמודדות שלנו עם בנייה בחומר שאנחנו יותר מבינים גבוהה יותר והתוצאה הסופית תהיה יותר טובה בדרך כלל וגם נוכל להתמודד עם התחזוקה בצורה טובה יותר.
נקח לדוגמא בית בישוב בצפון הארץ למשפחה שלא הכי חשוב לה אקולוגיה אבל היא רוצה בית חם מבחינת האנרגיה שלו והתחושות שהוא מייצר ובנוסף לאחר בחינת סדר היום של המשפחה אנו מבינים שבמשך שעות ארוכות במהלך היממה יש משהו בבית. כמו כן המשפחה מעוניינת להתעסק בתחזוקת הבית במינימום האפשרי.
במצב כזה בניית בית מחומרים טבעיים איננה אג'נדה וכל חומר שנחשוב להשתמש בו צריך להיבחן לפי התחושה שהוא מייצר ורמת עבודת התחזוקה שהוא דורש. כמו כן בגלל שיש משהו בבית שעות ארוכות ביום כל השנה יש להתחשב מאד במסה התרמית (מעבר לבידוד שברור לכל שצריך אותו ) מכיוון שהיא זאת שתורמת לכך שהדלתא של שינויי הטמפרטורה בבית יהיו קטנים יותר.
גם אם האקולוגיה לא בראש סדר העדיפויות יש אלמנטים מתוך תרבות הפארמאקולצר שהם חכמים מאד ומשתמשים במשאבים טבעיים בצורה שתעזור לנו להגיע למה שאנחנו רוצים והעלות שלהם נמוכה באופן יחסי לתרומה שלהם. כמו לדוגמא עצים ושיחים שיוצרים הצללות ומנתקים אותנו מהרחוב , מזיהום האור מהרעש וגם מהשמש הישראלית הקשה או גג ירוק שמייצר בידוד מעולה , בשילוב עם מסה תרמית מעולה ואולי כדאי לשלם את המחיר של התחזוקה שגג ירוק דורש על מנת לקבל את הבידוד והמסה התרמית שהוא מייצר .
החומרים שנבחר ישפיעו מאד על התוצאה הסופית וייקבעו את שיטת הבנייה שנבחר

שילוב של ברזל ,עץ טבעי ובטון מייצר תחושה מודרנית ,נקייה ,טבעית וחמה בבית במרכז

שילוב של עץ טבעי עם רצפת אבן אפרפרה ומשטחי בטון בדירה בירושלים

גג ירוק בסיסי - לא מסובך מדי

מרפסת \גג ירוק בבית בצפון הארץ

שילוב של אבן , ברזל בלגי צבוע לבן , בטון טבעי ומעט עץ טבעי בתכנון מבנה המשלב סטודיו ,בית מלאכה וחנות בתל אביב
סרטון מעניין מאד על הקשר בין חומרים ותכנון טוב
コメント